Άρθρα

Γράφει ο Κωνσταντίνος Καλέσης

Η πόλη αυτή φαντάζει σαν μια διαχρονική πρωταγωνίστρια. Συμπορεύεται στωικά με το χρόνο και τις οικουμενικές επιλογές. Φέρνοντας στο μυαλό μας την Ελευσίνα και το Θριάσιο Πεδίο, αμέσως αντιλαμβανόμαστε τη κοινή πορεία της με την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους. Διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στη γεωργική επανάσταση, ως η εύφορη γη όπου το στάρι αποτέλεσε τη κύρια πηγή τροφής, μέχρι τη βιομηχανική επανάσταση και την άναρχη εγκατάσταση του 40% της Ελληνικής βιομηχανικής δραστηριότητας. Βέβαια η ιστορική της διαδρομή εδραιώθηκε όταν επί 2.000 χρόνια αποτέλεσε το πιο ισχυρό πνευματικό κέντρο του τότε γνωστού κόσμου. Όλα αυτά είναι λίγο πολύ γνωστά. Αυτό που πρέπει να αντιληφθούμε είναι το ποια είναι η πόλη σήμερα, κυρίως όμως το που θέλει να οδηγηθεί.

Η πανηγυρική ανάδειξη της σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021, εκτός της συγκίνησης που προσέφερε σε όσους γνωρίζουν καλά την ιστορία της, προξένησε και το ενδιαφέρον του ευρύτερου

Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2016 12:43

Η Ελευσίνα είναι η νέα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021!

Γράφτηκε από τον

Πολλοί φίλοι της Ελευσίνας έδωσαν το «παρών» πανηγυρίζοντας στην Πλατεία Ηρώων σήμερα 11 Νοεμβρίου στις 12 το μεσημέρι, μόλις μάθανε ότι η Ελευσίνα κατάφερε να κερδίσει τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021!

https://eleusis2021.eu

Παρασκευή, 04 Νοεμβρίου 2016 13:38

Τριμελής εκτελεστική επιτροπή στο Μπενάκη

Γράφτηκε από τον

Η Διοικητική Επιτροπή του Μουσείου Μπενάκη έχει ήδη ξεκινήσει την διαδικασία για την πλήρωση της κενής θέση του Διευθυντή του.
Κατά τη μεταβατική περίοδο και μέχρι την τοποθέτηση ενός νέου Διευθυντή, η Διοικητική Επιτροπή του Μουσείου αποφάσισε να αναλάβει την Διεύθυνση του Μουσείου Μπενάκη τριμελής εκτελεστική επιτροπή, με πρωταρχικούς στόχους την οικονομική του σταθερότητα και την ενδυνάμωση της μουσειακής του αποστολής.
Μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής:
Ο κύριος Γιώργης Μαγγίνης, αρχαιολόγος
Ο κύριος Χάρης Σιαμπάνης, οικονομολόγος, Διευθυντής Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών του Μουσείου Μπενάκη
Η κυρία Ειρήνη Γερουλάνου, μουσειολόγος, μέλος της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη
Κύριες αρμοδιότητες της Εκτελεστικής Επιτροπής:
- Η στήριξη και οργάνωση του ανθρώπινου δυναμικού του Μουσείου
- Η συστηματοποίηση και ανάπτυξη των συλλογών του Μουσείου
- Ο μουσειακός προγραμματισμός (ερευνητικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, εκθέσεις, εκδόσεις, κλπ) στο πλαίσιο ενός αυστηρού προϋπολογισμού
- Η δημόσια εικόνα του Μουσείου σε άμεση και συνεχή επαφή τόσο με τις αρχές, την κοινωνία, τους υποστηρικτές του Ιδρύματος, αλλά και τα

Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2016 10:47

Παρουσίαση νέου βιβλίου της Γεωργίας Σκοπούλη

Γράφτηκε από τον
Το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών και οι εκδόσεις Oasis παρουσιάζουν την Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016 και ώρα 8.30 μ.μ. στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής», το βιβλίο της Γεωργίας Σ. Σκοπούλη «Αυτές που ζήσανε σε δύο κόσμους». Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Διονύσης Δρόσος, Καθηγητής Ηθικής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, η Βούλα Σκαμνέλου Φιλόλογος, πρώην Σχολική
Σύμβουλος και η συγγραφέας. Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει η ηθοποιός Δανάη Τζίμα.
Την εκδήλωση συντονίζει η Βούλα Σκαμνέλου.
Διοργάνωση: Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών και Εκδόσεις Oasis
photo_SkopuliΗ Γεωργία Σ. Σκοπούλη γεννήθηκε το 1950 στην Πεδινή Ιωαννίνων, όπου και ζει από το 1989. Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία. Το βιβλίο «Αυτές που ζήσανε σε δύο κόσμους» είναι το πέμπτο της. Λίγα λόγια για το βιβλίο: «Αυτές που ζήσανε σε δύο κόσμους» Είκοσι τρεις γυναίκες από τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες καταθέτουν την ψυχή τους και την αλήθεια τους Η Ίρινα, η Βανέσα, η Νόρα,
Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου 2015 16:50

Ignatius Letterman Λογοτεχνική Αστυνομία, η πόλη των βιβλίων

Γράφτηκε από τον
«Ο καθένας σήμερα μπορεί να σκοτώσει με λέξεις, ο καθένας…»
Ο Ignatius Letterman, ενενήντα δύο ετών πια αναπολεί τα χρόνια της φωτιάς και τις ένδοξες μέρες της θητείας του στο σώμα της Αστυνομίας. Όχι όμως μιας οποιασδήποτε Αστυνομίας, αλλά της μοναδικής Λογοτεχνικής Αστυνομίας που εδρεύει στην Πόλη των Βιβλίων.
Η μητρόπολη του πνεύματος έπρεπε να δημιουργηθεί,ήταν μια αναγκαιότητα. Εδώ και αρκετό καιρό βιβλία καίγονται στην πυρά και οι συγγραφείς που τολμούν να γράψουν κάτι καλό, κάτι αυθεντικό εξοβελίζονται. Ένας νέος Μεσαίωνας ανατέλλει. Ο Ignatius Letterman ως πρωτοκλασάτο στέλεχος της Λογοτεχνικής Αστυνομίας, τιμωρεί ανηλεώς την έπαρση, τη μεγαλομανία, την εξαπάτηση και τα εγκλήματα γραφής προσπαθώντας να περισώσει ό,τι μπορεί από την υπόληψη του ανθρώπινου πνεύματος και της Χαμένης Λογοτεχνίας. Αποκορύφωμα η υπόθεση του ανθρώπου-βόμβα Τζον Μορίαρτυ, του εκπροσώπου της σκοτεινής πλευράς μιας ανθρωπότητας που έχει κατρακυλήσει. Ψευδαισθητικές μεταβολές, καταδιώξεις, δολοφονίες, φυλακίσεις, τρόμος, σαρκασμός, ευτράπελα, έρωτας, υποκρισία, αλαζονεία. Όλα συνυπάρχουν σ’
Σάββατο, 07 Νοεμβρίου 2015 09:28

Ο Werner Herzog σε μια συζήτηση με τον Paul Holdengräber

Γράφτηκε από τον
Ο Werner Herzog σε μια συζήτηση με τον Paul Holdengräber
ΑΝΟΙΞΗ 2016
Κεντρική Σκηνή
Είσοδος ελεύθερη
Για να γνωρίσουμε καλύτερα τον εκκεντρικό και ιδιοφυή κινηματογραφιστή, Βέρνερ Χέρτζοκ, χρειάζεται ένα ταλέντο όπως του Πωλ Χολντενγκράμπερ.
Μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του παγκόσμιου κινηματόγραφου, ο Βέρνερ Χέρτζογκ, συνομιλεί με τον Πωλ Χολντενγκράμπερ, τον οικοδεσπότη των διάσημων συνεντεύξεων που κάνει τα λιοντάρια στο κτίριο της New York Public Library να βρυχώνται.Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του Κύκλου «Λέξεις & Σκέψεις» είναι δωρεάν και τηρείται σειρά προτεραιότητας.
Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά 1 ώρα πριν από κάθε εκδήλωση.
Για τις ομιλίες των ξένων προσκεκλημένων υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία.
Οι συζητήσεις των κύκλων Λέξεις & Σκέψεις αναμεταδίδονται και με live streaming μέσω του sgt.gr.
Τα βίντεο παραμένουν διαθέσιμα στο sgt.gr και μετά το τέλος της εκδήλωσης, στα tab MEDIA και ΣΤΕΓΗ LIVE.
ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ
Λεωφόρος Συγγρού 107-109, Αθήνα 11745
Εισιτήρια: 210
Σάββατο, 07 Νοεμβρίου 2015 09:21

ΕΒΓΕ 2016 - Ελληνικά Βραβεία Γραφιστικής & Εικονογράφησης

Γράφτηκε από τον
14 ΑΠΡ 2016
Κεντρική Σκηνή
Προπώληση: 15 €
Η διοργάνωση-θεσμός για την πραγματικότητα της οπτικής επικοινωνίας στη χώρα μας.
Τα Ελληνικά Βραβεία Γραφιστικής & Εικονογράφησης (ΕΒΓΕ) είναι ένας θεσμός που συγκεντρώνει, αξιολογεί και επιβραβεύει τα καλύτερα έργα από το χώρο της οπτικής επικοινωνίας, ενώ επιπλέον έχει ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη και την προβολή του χώρου αυτού, εντός και εκτός συνόρων.
Στα 15 χρόνια της ύπαρξής τους, τα ΕΒΓΕ έχουν αναδείξει εκατοντάδες νέους δημιουργούς, έχουν συνδέσει την παραγωγή με την αγορά και έχουν αποτελέσει σημείο αναφοράς και έμπνευσης για σχεδιαστές από κάθε άκρη της χώρας.
Επιστέγασμα της όλης διοργάνωσης, κάθε χρόνο, είναι η τελετή απονομής των ΕΒΓΕ. Πρόκειται για μια βραδιά γιορτής, μια εξαιρετική ευκαιρία για τη συνάθροιση των σημαντικότερων εκπροσώπων του χώρου, αλλά και της αγοράς που τους στηρίζει
ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ
Λεωφόρος Συγγρού 107-109, Αθήνα 11745
Εισιτήρια: 210 900 5 800
Διοίκηση: 2130 1 78000
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2015 09:30

Καλοκαίρι στην ψυχή του Άγγελου Μητσόπουλου

Γράφτηκε από τον
Οι εκδόσεις "ΣΟΚΟΛΗ" και το βιβλιοπωλείο "Επί Λέξει" σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Άγγελου Μητσόπουλου, «Καλοκαίρι στην ψυχή».
Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί
την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου,
στις 19:30
στον χώρο του βιβλιοπωλείου
"Επί λέξει" (Ακαδημίας 32, Αθήνα, τηλ.: 210- 3388054).
Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
η συγγραφέας Κατερίνα Σωπύλη,
η αρθρογράφος Ανθή Ψωμιάδου
και ο ηθοποιός Αλέξανδρος Βαμβούκος,
ο οποίος θα διαβάσει αποσπάσματα από το βιβλίο.
Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2015 11:48

Νίκος Δήμου, ο μοναχικός πολυπράγμων στο Μουσείο Μπενάκη

Γράφτηκε από τον
Νίκος Δήμου, ο μοναχικός πολυπράγμων
Με την ευκαιρία των 80 του χρόνων, το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει έναν αρκετά γνώριμο αλλά κατά βάθος ελάχιστα γνωστό δημιουργό, που έδρασε σε πάνω από δέκα τομείς. Δούλεψε πάντα στο περιθώριο. Είναι χαρακτηριστικό ότι δημοσιογραφεί ανελλιπώς και με επιτυχία επί 36 χρόνια, αλλά δεν έγινε καν μέλος της ΕΣΗΕΑ. Ότι έγραψε και κυκλοφόρησε 64 βιβλία, έλαβε θετικές κριτικές, πούλησε πάνω από μισό εκατομμύριο αντίτυπα, αλλά αναγνωρίστηκε περισσότερο στο εξωτερικό, όταν μεταφράστηκαν βιβλία του.
Εκτός από συγγραφέας, επιφυλλιδογράφος και χρονογράφος, εργάστηκε ως δημιουργός και παρουσιαστής τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών, φωτογράφος, διαφημιστής, καθώς και τεχνολόγος σχολιαστής σε θέματα υπολογιστών, αυτοκινήτου και φωτογραφίας.
Αλλά και στην συγγραφική του δουλειά ασχολήθηκε με όλα τα είδη: ποίηση, δοκίμιο, πεζό, φιλοσοφία και σάτιρα.
Στην έκθεση παρουσιάζονται όλα του τα βιβλία στις πολλαπλές ελληνικές και ξένες εκδόσεις τους, στοιχεία αρχείου και αλληλογραφίας, ανθολογία από κριτικές και γνώμες, η πορεία μερικών δημιουργιών
Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2015 09:30

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα για τον Αθλητισμό-Σεπτέμβριος 2015

Γράφτηκε από τον
«Ευρωπαϊκή Εβδομάδα για τον Αθλητισμό-Σεπτέμβριος 2015»
#‎BeActive ‪#‎exploringwrestling
Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού του πρώην Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση συμμετέχει στο Πρόγραμμα «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα για τον Αθλητισμό-European Week of Sports E.W.o.W, 7-13 Σεπτεμβρίου 2015» που θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή 28 χωρών μελών της Ε.Ε. και 3 χωρών εκτός Ε.Ε., από 7-30 Σεπτεμβρίου 2015.
Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού είναι μια νέα πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προαγωγή του αθλητισμού και της σωματικής άσκησης σε όλη την Ευρώπη.
Στο πλαίσιο του προγράμματος θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις σχετικές με τον αθλητισμό, οι οποίες θα διεξαχθούν κατά το διάστημα 7-30 Σεπτεμβρίου 2015 παράλληλα σε όλες τις χώρες που συμμετέχουν.
Για τη διεκπεραίωση της δράσης υπεύθυνοι του προγράμματος στα Ιωάννινα είναι οι εκπαιδευτικοί ΠΕ11 Φυσ. Αγωγής κ. Σπυρίδων Ντάνης και η κα Χαρά Δούκα. «Παλεύω για την υγεία» είναι το θέμα της αθλητικής δραστηριότητας, η οποία αναδεικνύει