Παρασκευή, 13 Φεβρουαρίου 2015 17:55

Εργαστήριο Σωματικού Θεάτρου με τον Σπύρο Κουβαρά, θέατρο act

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Εργαστήριο Σωματικού Θεάτρου με τον Σπύρο Κουβαρά| στο θέατρο act
Το θέατρο act και η ομάδα Synthesis 748 από το Παρίσι διοργανώνουν εργαστήριο σωματικού θεάτρου με εισηγητή τον χορογράφο, χορευτή και physical performer Σπύρο Κουβαρά.
Στο εργαστήριο σωματικού θεάτρου του Σπύρου Κουβαρά οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν και θα εμβαθύνουν σε μια μέθοδο μη λεκτικής δραματουργίας όπου το σώμα και η κίνηση αποτελούν τα μείζονα σκηνικά εργαλεία του ερμηνευτή - performer. Η κίνηση θα υποκαταστήσει το κείμενο, το ίδιο το ανθρώπινο σώμα θα λειτουργήσει σαν κείμενο, σαν σκηνική και θεατρική παρτιτούρα.
Η προτεινόμενη μέθοδος – η οποία θα στηριχθεί σε βασικές αρχές ανατομίας και φυσιολογίας του σώματος καθώς και σε τεχνικές σωματικού θεάτρου και μοντέρνας μιμικής – εξωτερικευμένη μέσω της ερμηνείας και της δημιουργικότητας του συμμετέχοντα, θα τον οδηγήσει μέχρι την κινησιολογική σύνθεση και την σκηνική performance. Μέσω των προτεινόμενων ασκήσεων και πρακτικών, ο ερμηνευτής θα έρθει πιο κοντά προς την αφηρημένη εικόνα (abstract image) ώστε ο ίδιος, μέσα από την σχέση του σώματος με τον χώρο, μέσα από την σχέση του με τον χρόνο και την δυναμική καθώς και μέσα από τον κινησιολογικό διάλογο με τους άλλους, να εξετάσει τα νοήματα που αποκαλύπτει η κίνηση.
Το εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί σε 7 κύκλους (των 6 ωρών έκαστος) συνολικής διάρκειας 42 ωρών και απευθύνεται σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες ηθοποιούς, χορευτές, καλλιτέχνες του δρόμου καθώς και σε οποιονδήποτε επιθυμεί να γνωρίσει την κινησιολογική δραματουργία στο θέατρο. Προηγούμενη κινησιολογική εμπειρία είναι καλοδεχούμενη αλλά όχι απαραίτητη. Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων 18 άτομα.
1ος κύκλος / Εισαγωγή στο σωματικό θέατρο
Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 14:00-17:00
και Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 14:00-17:00
- κλειδώσεις του ανθρώπινου σώματος
- βλέμμα : ένταση, παρουσία, προσανατολισμός, εκφραστικότητα
- Διαφορετικές δυναμικές κίνησης : Η ποιητική του σώματος
- τονικότητα : παιχνίδι των εντάσεων και των χαλαρώσεων, μυϊκή αντίσταση
- σωματική στάση : ισορροπίες και ανισορροπίες, απαντήσεις στη γήινη βαρύτητα.
Αυτές οι βαθιές σωματικές δομές υποβάλουν και καθορίζουν την εν γένει σκηνική παρουσία του ερμηνευτή. Αυτές οι θεμελιώδεις αρχές τεχνικής, θα διευκολύνουν την τοποθέτηση του κινούμενου σώματος στη σκηνή και θα διαμορφώσουν την σχέση του με τον χώρο, το χρόνο (ταχύτητες και ρυθμοί) και τις δυναμικές (διαμορφώσεις των εντάσεων).
2ος κύκλος/ Η θεατρικότητα της κίνησης : Σωματοποίηση της σκέψης και του συναισθήματος
Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 14:00-17:00
και Κυριακή 1 Μαρτίου 14:00-17:00
- Αφηρημένος κινησιολογικός προσδιορισμός της σκέψης και των συναισθημάτων - Ερμηνεία του συναισθήματος και της σκέψης όχι μέσω μιας ψυχολογικής όψης αλλά μέσα από σωματικές δράσεις και αντιδράσεις - Προσεγγίσεις των εντάσεων και κινησιολογικές διαμορφώσεις
- Διαφορετικές δυναμικές και ποιότητες κίνησης - αναπνοή : αναπνευστική τοποθέτηση, συναισθηματικές πηγές
Στο δεύτερο στάδιο του εργαστηρίου θα δουλέψουμε πάνω στην δυναμική της σκέψης και του συναισθήματος: πώς η σκέψη και το συναίσθημα αναστέλλουν μια πράξη, η επιβράδυνση, η επιτάχυνση, η ένταση και η χαλάρωση. Μέσω αυτοσχεδιασμών και προτεινόμενων ασκήσεων ο ερμηνευτής θα οδηγηθεί στην μη λεκτική δραματουργία με άξονα την κίνηση και το σώμα του.
3ος κύκλος / Η μουσικότητα της κίνησης
Σάββατο 14 Μαρτίου 14:00-17:00
και Κυριακή 15 Μαρτίου 14:00-17:00
4ος κύκλος / Απρίλιος / Κίνηση και ουδέτερη μάσκα I
5ος κύκλος / Μάιος / Κίνηση και ουδέτερη μάσκα II
6ος κύκλος / Μάιος / Παντομίμα και σωματική μιμική
7ος κύκλος / Ιούνιος / Σύνθεση και κινησιολογική γραφή: Performance
Εργαστήριο Σωματικού Θεάτρου| στο θέατρο act | Στο θέατρο act (Σκάλες Γεροκωστοπούλου 65)
Εισηγητής: Σπύρος Κουβαράς
1ος κύκλος : Σάββατο 14 και Κυριακή 15 Φεβρουαρίου
Διδακτέες Ώρες: 6 ανά κύκλο (14:00-17:00 Σάββατο και Κυριακή)
Συνολική διάρκεια: 7 κύκλοι, 42 ώρες, Φεβρουάριος – Ιούνιος 2015.
Κόστος ανά κύκλο 30 € ανά άτομο ή 160 € και για τους 7 κύκλους με δυνατότητα πληρωμής ανα κύκλο και χορήγηση Certificat d’aptitude professionnelle (βεβαίωση παρακολούθησης τύπου master class ) απο την Compagnie Synthesis 748 / Spyros Kouvaras
Πληροφορίες: 693 9769081, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., 2112160258 - 6936122263
Η ομάδα Synthesis 748 και ο Σπύρος Κουβαράς υποστηρίζονται απο την Ευρωπαική Ακαδημία Σωματικού Θεάτρου στο Παρίσι και το Γαλλικό Εθνικό Κέντρο Χορού
Links:
www.act-theater.gr
ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ: Πελοπόννησος, pelop.gr , thebest.gr, Brainbow, Τέταρτο, newsplus.gr,άρωμα FM, all4fun.gr,tipografeio.gr, presspop.gr, debop.gr, inculture.gr, patrasevents.gr, Sidoux café, City music café, Ποικίλη Στοά, Tag, aquarέλα, οινοποιία Παρπαρούση, Σπύρος Νάκας-μουσικός οίκος, Δίηχο, everest.
ΧΟΡΗΓΟΙ ΘΕΑΤΡΟΥ: GALAXY CITY CENTER HOTEL, NoiseBoxStudio, AGORA cafe-bar-restaurant, Πρόσημο: φροντιστήριο μέσης εκπαίδευσης.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΒΑΡΑΣ | Χορογράφος, Χορευτής, Physical Performer
Ο Σπύρος Κουβαράς γεννήθηκε το 1977 και σπούδασε γραφικές τέχνες και Ιστορία της Τέχνης στην σχολή ΑΚΤΟ ART AND DESIGN στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος της Ευρωπαικής Ακαδημίας Μιμικής και Σωματικού Θεάτρου του Παρισιού (Académie Européenne de Théâtre Corporel de Paris - École Magenia), σπούδασε σύγχρονο χορό και κίνηση Laban στο Γαλλικό Εθνικό Κέντρο Χορού και παρακολούθησε ετήσια σεμινάρια και master classes με την ομάδα Théâtre du Mouvement.
Εγκατεστημένος στην Γαλλία, ιδρύει στο Παρίσι την ομάδα Synthesis 748 και έχοντας την υποστήριξη του Γαλλικού Εθνικού Κέντρου Χορού (résidences και επιχορηγήσεις) αναπτύσσει τη δική του χορογραφική και κινησιολογική γραφή εστιάζοντας στην σχέση του σύγχρονου χορού και του σωματικού θεάτρου με τα εικαστικά και την φιλοσοφία.
Το 2010, δημιουργεί στο International Visual Theatre στο Παρίσι το « L’Isolement dans un Espace Infini », ένα χορευτικό σόλο 50 λεπτών, (χορογραφία για ένα σώμα και 11 μέτρα σελοφάν) έργο που παρουσιάζεται σε θέατρα, φεστιβάλ και μουσεία σε Γαλλία, Γερμανία, Σουηδία και Ελλάδα μεταξύ των οποίων και στο θέατρο Απόλλων στην Πάτρα σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ.
Το 2012, πάντα με την υποστήριξη του Γαλλικού Εθνικού Κέντρου Χορού, δημιουργεί το « You cannot enter twice the same river », το πρώτο του video dance project, έργο που αποτελεί μια μελέτη πάνω στην φιλοσοφία του Ηράκλειτου. Το video dance αυτό παρουσιάζεται στο Instants Vidéo στην Μασσαλία, στο Διεθνές Φεστιβάλ video dance της Αθήνας, στην γκαλερί S.Hurts στο Μπουένος Άιρες, και στο Videoart BOX Project Space του Μιλάνου.
Το 2014, ο Σπύρος Κουβαράς δημιουργεί σε συμπαραγωγή με το Espace André Malraux στο Παρίσι το « Nova Aetas », μια χορογραφημένη εγκατάσταση για δύο σώματα και 100 κούτσουρα. Το έργο δημιουργείται με την υποστήριξη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας, του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και του Γαλλικό Ινστιτούτου Αθηνών και παρουσιάζεται σε Γαλλία, Γερμανία και Ελλάδα.
Τον Ιανουάριο του 2015, παρουσιάζει στην Πινακοθήκη του Πειραιά την performance « Ο άντρας που βαδίζει στην κολόνα », εμπνεόμενος απο τα γλυπτά του Ο.Ροντέν.
Τον Φεβρουάριο του 2015, η Synthesis 748 σε συμπαραγωγή με την γκαλερί Owl Art Space στην Ακρόπολη θα παρουσιάσουν το OPUS I # Temporality, μια χορογραφική performance του Σπύρου Κουβαρά για την εικαστική τριλογία ΜετροΛόγος. Την ίδια χρονιά η ομάδα θα είναι σε residency στην ΑΣΚΤ της Αθήνας και θα διοργανώσει το master class σεμινάριο «Χορός, Θέατρο και Εικαστικά: Θεατρικοποίηση μιας εγκατάστασης».
Ο Σπύρος Κουβαράς είναι επιλεγμένο μέλος του πανευρωπαικού δικτύου σύγχρονων καλλιτεχνών Pépinières Européennes και διδάσκει σωματικό θέατρο και χορογραφία-performance στο New York Acting Studio στην Αθήνα και στο Κέντρο Τεχνών του Gif sur Yvette στο Παρίσι.

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Τόπος: Γεροκωστοπουλου 65, 26 225 Patra
  • Διοργανωτής: θέατρο act
  • Ημερομηνία: 14.2.2015
  • k2f---valid=date---EventDate1: Σάββατο, 14 Φεβρουαρίου 2015
Διαβάστηκε 539 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 13 Φεβρουαρίου 2015 17:58

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.